انواع مختلف چاه فاضلاب
در زمینه ی بهداشت محیط و آب و فاضلاب پیشرفتهای فراوانی داشتیم و با ورود تکنولوژی و صنعت در این زمینه ، اما باز هم شاهد روشهای سنتی در این بخش هستیم. در ادامه با انواع مختلف چاه های فاضلاب آشنا میشویم.
چاههای فاضلاب بر دو نوع است:
۱- چاه جذبی
۲- چاه سپتیک
انتخاب نوع چاه به عوامل محیطی بستگی دارد. این عوامل عبارت است از جنس خاک، نوع زمین و سطح آبهای زیر زمینی.
۱- چاه جذبی
این نوع چاه (همان طور که از نام آن مشخص است) بر مبنای جذب کار میکند. به عبارت دیگر این نوع چاه برای کارکرد مناسب باید آب را جذب کند. برای استفاده از این نوع چاه (چاه جذبی) باید به جنس خاک و نوع زمین توجه کرد. برای این که چاه جذبی آب و فاضلاب را به خوبی جذب کند باید جنس خاک آن، جاذب آب باشد. زمینهای حاوی شن و ماسه و یا خرده سنگ برای حفر چاه جذبی مناسب هستند. شن و ماسه به خاطر وجود حفرههای ریز بین ذرات آن، آب را به خوبی جذب میکنند. چاه جذبی را در خاک رس و زمینهای حاوی رس زیاد نباید حفر کرد؛ زیرا رس آب را به خوب جذب نمیکند و آب و فاضلاب درون چاه انباشته میشوند و چاه به سرعت پر خواهد شد.
قسمتهای تشکیل دهنده چاه جذبی به صورت زیر است.
الف) گلدانی
به دهانه چاه که شکل مخروط، قیف و یا گلدان را دارد گلدانی گفته میشود. گلدانی محل اتصال لولههای فضلاب به چاه فاضلاب میباشد. انتهای لولههای فاضلاب باید از طریق گلدانی وارد چاه شوند و آب و فاضلاب را به داخل چاه هدایت کنند.
ب) میله
بدنه اصلی چاه یا همان دیواره چاه که استوانه ای بلند و عمود بر زمین است را میله چاه میگویند. دو عامل تاثیر گذار در حجم چاه، قطر و ارتفاع میله ی چاه است. هر چه قطر و ارتفاع میله بیشتر شود حجم چاه نیز بیشتر میشود. قطر میله معمولا ثابت است اما ارتفاع میله برحسب مقدار استفاده از چاه متغییر است.
ج) انباره
فضای انتهای چاه که قطر آن بیشتر از میله بوده و شکل آن مانند گنبد است را انباره میگویند. علت حفر انباره در کف چاه افزایش حجم چاه، محل دفع فضولات، افزایش جذب آب است. انباره چاه به خاطر سطح تماس زیادی که با آب دارد باعث افزایش جذب آب در زمین میشود.
حجم انباره به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ این عوامل عبارت است از:
- میزان نفوذ پذیری خاک
- عمر چاه
- تعداد طبقات ساختمان
- تعداد افراد ساکن در ساختمان
- نوع کاربری ساختمان
- تعداد سرویس بهداشتی و حمام
این عوامل مربوط به چاه فاضلاب است؛ اگر آب باران نیز وارد چاه فاضلاب میشود باید آن را نیز در محاسبه وارد کرد.
۲- چاه سپتیک
اگر چه چاه سپتیک به ظاهر شبیه چاه نیست اما به آن چاه میگویند. بر خلاف چاه جذبی که آب و فاضلاب را جذب میکند، چاه سپتیک آب و فاضلاب را در خود نگه میدارد و در زمین نفوذ نمیدهد. مبنای کار چاه سپتیک به این صورت است که آب و فاضلاب وارد این چاه میشوند و تا زمان معیین یا زمان پر شدن چاه در آن میمانند و سپس توسط تانکر تخلیه چاه و دستگاههای مخصوص از داخل چاه تخلیه میشوند.
این نوع چاه انبار فاضلاب است و نباید فاضلاب را خود نفوذ دهد. بنا بر این چاه سپتیک باید از جنس بتن و یا مصالح مقاوم در برابر نفوذ و خوردگی باشد تا از فاضلاب داخل آن به خوبی محافظت کند و اجازه خروج آنها را ندهد.
ضررهای این نوع چاه نسبت به چاههای جذبی کمتر است. زیرا فاضلاب و آبهای آلوده را وارد سفرههای زیر زمینی نمیکند. اما باز هم جایگزین شبکه فاضلاب و روشهای نوین تصفیه فاضلاب نمیشود.
********************
برگرفته شده از وب سایت مجریان امین
سایر مطالب مرتبط با انواع مختلف چاه فاضلاب
Digg* twitter* Facebook* cloob* Delicious* Stumble Upon* Google Reader* Google plus* Facenama